Kost jouw foodblog jou ook geld en wil je er nu eindelijk eens geld mee gaan verdienen?

Waarschijnlijk wil je dat wel, anders zou je dit artikel niet aan het lezen zijn. Het is en blijft een bijzonder fenomeen: geld verdienen met je foodblog.
Het is toch je hobby? Waarom zou je daar wat aan over willen houden? Maar ergens knaagt het toch, je stopt er veel tijd en aandacht in en het mag best gewaardeerd worden. Misschien wil je er wel meer mee gaan doen dan alleen hobbyen. En dat kan ook!
In dit artikel geef ik jou mijn 5 tips om geld te verdienen met je foodblog die mij geholpen hebben!

Wat kost een foodblog?

Bij de meeste foodbloggers is hun blog ontstaan vanuit een passie voor koken, eten en / of bakken. Tegenwoordig heb je zo een blog gemaakt via WordPress en ineens heeft iedereen toegang tot jouw lekkere recepten en foodgerelateerde artikelen. Dat daar geen verdienmodel achter zit, snapt iedereen want je doet het voor de lol, hebt er nog een baan naast en het is maar een hobby. Ik begon Deb’s Bakery & Kitchen ook gewoon als hobby.

Maar heb je weleens uitgerekend hoeveel geld je blog je kost? Wat kost een foodblog nou eigenlijk? Neem eens een moment de tijd om uit te rekenen wat je per maand kwijt bent aan je blog.

Rekenvoorbeeld van mijn jaarlijkse uitgaven:

  • Hosting: € 75,-
  • Website onderhoud € 708,-
  • Boekhoudprogramma: € 240,-
  • Camera en statief, nieuwprijs € 1600,- ; € 320,- afschrijving per jaar
  • Props: € 250,-
  • Laptop: € 800,- ; € 160,- afschrijving per jaar
  • Extra ingrediënten voor recepten: ? Dit houd ik niet eens bij maar feit is wel dat ik extra dingen haal en dus meer boodschappen in huis haal dan ik nodig heb. Dat zal al snel zo’n € 50 per week zijn dus ruim € 2800,- per jaar!!

Dan is dit waarschijnlijk niet eens alles. Heb je bijvoorbeeld software aangeschaft voor fotobewerking, heb je bepaalde apparatuur aangeschaft, heb je een WordPress thema gekocht, Tailwind aangeschaft om Pinterest in te plannen, reiskosten enzovoort. Best veel geld bij elkaar toch?

Hoe zou het zijn om uit die kosten te komen? 

En hoe zou het voor je zijn als je je hobby kunt gebruiken als springplank naar meer?

Een vergoeding voor de onkosten van je foodblog

Waarom zou je in ieder geval geen vergoeding voor de onkosten van je foodblog krijgen? En hoe vaak heb je jezelf onderstaande dingen horen zeggen? Jouw foodblog heeft waarde, jouw content ook! Los van de uren en liefde die we er in stoppen, maak je gewoon kosten. En dat is helemaal niet erg maar vergeet niet dat merken grof geld verdienen met de gratis reclame die jij voor ze maakt. Dus weg met bezwaren zoals:

  • het is maar een hobby
  • ik hoef er geen geld mee te verdienen
  • ik ben blij met de gratis producten
  • ik ben veel te klein voor bedrijven
  • Ik heb al een baan

Hoe weet je nou dat er niemand op jou zit te wachten? Je zou ook niet zijn gaan bloggen als je niet het idee had dat er niemand op je zit te wachten toch? Tijd voor 5 tips om geld te gaan verdienen met je foodblog!

5 tips die zich uitbetalen in geld ipv producten of exposure

Tip 1: Hoezo geen budget?

Van lekker achterover leunen en afwachten is nog nooit iemand rijk geworden. Ga dus actief op zoek naar samenwerkingen. Reageer op social media berichten, toon interesse in producten en trek de stoute schoenen aan en leg contact.

Zorg er wel voor dat je je verhaal helder hebt. Van een email met daarin de tekst: ik maak lekkere recepten met daarbij mooie foodfoto’s wordt een bedrijf niet veel wijzer. Dat kunnen er zoveel. Maak het juicy en zorg ervoor dat ze met jou willen werken omdat jij perfect bij hun merk past. Speel in op hun probleem. Vertel hen dat als jij over hun merk schrijft, jouw volgers erop vertrouwen dat het goed is wat weer zorgt voor meer verkoop van hun product. Focus je altijd op wat je voor een bedrijf kunt betekenen terwijl je daarbij in gedachten houdt dat het volledig bij jouw profiel moet aansluiten. Dan kun jij gewoon geld vragen ipv producten!

Bij mij heeft het geholpen om het gewoon maar te gaan doen. Ik ben gaan kijken naar het soort bedrijven dat bij mij passen. Ik heb kritisch naar mijn eigen aanbod gekeken en zo ingespeeld op hun ideale wereld.

Tip 2: Zorg voor een duidelijke strategie!

Je hebt er vast weleens over nagedacht: minder werken of helemaal voor jezelf gaan werken…. Natuurlijk op het gebied van food want daar ligt je hart. Jij weet precies waar je foodblog voor staat en wat voor soort recepten je maakt dus pas hier je strategie op aan. Zorg voor een helder plan om je te onderscheiden en oefen om in een paar korte zinnen te vertellen waar jij voor staat met je foodblog. 

Alles begint met een goed plan! Ga eerst eens kijken wat er al is. Ga brainstormen met vrienden en familie. Zij zijn doorgaans degene die op zoek gaan naar recepten dus laat ze je helpen om erachter te komen waar behoefte aan is. Wie is jouw doelgroep, waar ben je goed in, wil je je focussen op een bepaalde keuken? Uiteraard kun je nog altijd bijschaven maar durf een richting te kiezen! En houd je daar aan! Laat dat in alles terugkomen zodat je herkend wordt.

Tip 3: Dare to be different! Weg met de eenheidsworst

Het begint dus eigenlijk met marktonderzoek. Zorg ervoor dat je duidelijk voor ogen hebt voor wie je recepten maakt. Dat je weet waar behoefte aan is en dat je herkenbaar bent aan je stijl. Geloof me: creatieve recepten met mooie foodfoto’s zijn niet genoeg, daar zijn er heel veel van. Eenheidsworst is saai. Misschien is het wel helemaal jouw ding om te doen wat anderen ook doen. Ook prima maar daar ga je geen geld mee verdienen. Dan ben je inwisselbaar en je wil juist met merken gaan samenwerken die bij jou passen. Dus dare to be different!

Ben jij bijvoorbeeld uniek omdat je altijd alleen maar met groene ingrediënten kookt, neem dat dan als uitgangspunt of kijk of je qua tekst jezelf kunt onderscheiden. Ga vooral ook kijken hoe grote foodbloggers het aanpakken, wat communiceren zij, hoe is hun schrijfstijl, zijn ze actief op social media en het allerbelangrijkst: waarom volg jij ze?

Wanneer je dat inzichtelijk hebt, kun je weer verder bouwen aan je eigen profiel. Zorg ervoor dat dat uniek is, dat je dicht bij jezelf blijft zodat je altijd authentiek blijft en daardoor herkenbaar!

Tip 4: Denk groots!

Staar je trouwens niet blind op je blog. Gebruik je blog als een middel om je product uit te breiden. Blogs schrijven voor geld is leuk maar bij veel foodbloggers zie je dat hun blog niet het enige is dat ze doen. De foodblog is onderdeel van een bedrijf.

Naast de recepten brengen ze bijvoorbeeld een boek uit, geven ze trainingen, maken ze foodfoto’s in opdracht of hebben ze een kanaal op YouTube met kookvideo’s. Ook ik hield me in eerste instantie vast aan uitsluitend receptontwikkeling en foodfotografie maar gaandeweg ontdekte ik dat ik nog veel meer kan bijdragen en heb ik inmiddels een communicatiebureau. Kijk dus goed naar je kwaliteiten en durf te dromen. 

Het is een mooi streven om je volledig te focussen op je blog maar waarschijnlijk heb je veel meer in huis dan dat. Jij kunt je blog dus gebruiken als visitekaartje, als platform om je talenten uit te breiden en je zo verder te ontwikkelen. Zo heb ik dat ook gedaan. Door kritisch naar mezelf en de markt te kijken, ontdekte ik mijn unieke verdienmodel en ben hier verder op gaan bouwen. Jij kunt dat ook en dan ga jij ook geld verdienen door je foodblog!

Tip 5: Brutalen hebben de halve wereld!

Dus steek je nek uit, leg je prijs op tafel en ga de onderhandeling aan. Want nee heb je en ja kun je krijgen. Is het echt zo simpel? Nou eigenlijk wel. Want je krijgt toch niks voor de opdracht dus je kunt er alleen maar op vooruit gaan. En dan is het antwoord maar nee. Jammer dan, het was dus blijkbaar niet jouw samenwerking. Als ze je serieus nemen, is er echt wel budget beschikbaar.

Ik heb me zo vaak druk zitten maken om wat een bedrijf wel niet van me zou denken als ik naar budget zou vragen of als ik mijn prijs zou noemen. Ook nu vind ik het nog steeds moeilijk en best eng. Maar de keren dat ik het wel gevraagd heb, bleek er verrassend genoeg veel meer mogelijk dan ik dacht. Mijn bescheiden en afwachtende aanpak van de eerste jaren brachten me in ieder geval niet verder. En nu vind ik het jammer als een onderhandeling spaak loopt maar ik laat me er niet door stoppen. Integendeel: bij de volgende steek ik mijn aanbod nog scherper in om zo wel succes te behalen!

Wil jij meer leren over professioneel foodbloggen?

Wil jij nog meer leren over onderwerpen die jou gaan helpen om geld verdienen met je blog? Koop dan een ticket voor Business Ingredients. Het online event dat jou meer leert over 6 verschillende onderwerpen. Klik hier voor meer info. Schrijf je sowieso in voor de gratis Business Ingredients foodbloggers community. Dé plek waar je terecht kunt met al je foodblog gerelateerde vragen!