fbpx

Werken voor de eer

Geld verdienen met je foodblog

Hoe vaak heb je het jezelf horen zeggen? Wat een eer dat ze mij vragen om ambassadeur te zijn! Wat gaaf dat ik dit zomaar krijg! Ik vind het zo leuk om te doen! Het is mijn hobby, voor het geld hoef ik het niet te doen….. En dus werken we voor de eer. Herkenbaar?

Op de perslijst voor gratis producten

Voor mij in ieder geval wel. Ik startte in 2015 met mijn foodblog Deb’s Bakery & Kitchen en toen ik er in 2017 wat meer tijd en aandacht aan ging besteden, kwam ik ineens in beeld bij PR- en marketingbureaus. Ik kreeg af en toe wat opgestuurd en zelf mailde ik ook actief om maar op de perslijst te komen zodat ik dan ook gratis producten zou krijgen! Want dat is toch geweldig?! Gewoon gratis producten ontvangen voor iets dat je nog leuk vindt ook.

Wist ik veel!

Wat wist ik nou? Gratis producten, think again! Er bestaat niet zoiets als gratis producten. Natuurlijk lijkt het zo maar ondertussen verzet je een hele hoop werk zodat het merk een hoop free publicity krijgt die enorm waardevol is. Denk je eens in: jij hebt een bedrijf en je wilt dat promoten om meer omzet te genereren. Dan is het mooi meegenomen dat je daar niet voor hoeft te betalen. Komen ze daar mee weg bij tijdschriften of televisie? Natuurlijk niet! En wat doen wij als foodbloggers: we zijn er nog blij mee ook dat we in beeld zijn! Met mooie beloftes als exposure en naamsbekendheid worden we verleid om ons best te doen en te gaan werken voor de eer. En de bedrijven lachen zich rot want het kost hen alleen een product.

Geld vragen, hoe durf je?

Ik zou je bijna voor gek verklaren als ik niet zelf in die positie had gestaan. Ik dacht echt dat als ik maar hard genoeg mijn best deed, mooie recepten zou maken, unieke content en dan ook nog eens mooie foto’s, ik wel een onvergetelijke indruk zou maken op het merk en dan zou daar natuurlijk een toffe betaalde samenwerking uit komen. Zo werkt dat toch? Je moet eerst investeren en goodwill kweken om verder te komen. Bovendien, wie ben ik om te zeggen dat ik geld wil voor wat ik doe, hoe arrogant kom ik dan wel over? Geld vragen is zo moeilijk.

Maar een hobby, werken voor de eer

Werken voor de eer, het is maar een hobby

Maar laten we eerlijk zijn: met eer, gratis producten en online zichtbaarheid kun je niet aankomen bij de supermarkt als je je wekelijkse boodschappen haalt. Of wanneer je wasmachine stuk is of als je graag een huis wil kopen. Natuurlijk is het ‘maar’ een hobby maar vergeet niet dat die hobby jou ook tijd en geld kost en het merk alleen maar oplevert. Waarom zou je niet gewoon betaald krijgen voor wat je doet? Stop het in een potje en ga er lekker een weekend van naar Barcelona.

Keuzes maken

Stop met jezelf voor de gek houden door blij te zijn met een zogenaamd ‘gratis’ product. En ja, je hebt me door, ook ik roep nog weleens wat over een product dat ik heb gekregen zonder dat ik daar een cent voor heb gezien. Het is ook niet altijd zwart wit. Wat wel werkt, is bewust keuzes maken en niet zomaar klakkeloos reclame maken voor grote bedrijven die zat budget hebben maar jouw waarde niet voor vol aan zien. Durf naar het budget te vragen. Nee heb je en ja kun je krijgen. Zij hebben er alleen maar baat bij als je voor ze aan de slag gaat.

Business Ingredients

Tijdens Business Ingredients wordt hier natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteed. Het is zo belangrijk om te weten hoe je je waarde bepaalt en hoe je omgaat met dit soort verzoeken. Werken voor de eer, wat een giller! Na het seminar weet jij wel beter en sta je sterk genoeg in je schoenen om het anders aan te pakken. In deze video vertel ik je waarom ik Business Ingredients organiseer en krijg jij antwoord op de meest gestelde vragen! Kom jij ook op 8 februari? 

Werken voor de eer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven